Gergi tavan modelleri sıra dışı tasarımlarımızı oluşturmaktadır. Tercihinize sunabileceğimiz birçok gergi tavan modellerimiz vardır.Gergi tavanın yapısı estetik açıdan dikkat çeken, çokça talep edilen çalışmalarımızdandır. Gergi tavanda birçok dekor şekillerini kullanarak daha şık, kullanışlı ve kendini gösteren tavana sahip olmanız konusunda sizin yanınızdayız. Gökyüzü, Işıklı doku, homojen aydınlatma, transparan görüntüler, ormanlı, ağaçlı çiçekli görüntüler, 3D gergi tavanı görüntüleri, sonbahar çalışmaları, kış manzarası çalışmaları, hayvan figürlerinin bulunduğu çalışmalar, tuğralı ve dini simgeli çalışmalar, deniz, sahil ve deniz hayvanlarının olduğu çalışmalar, gibi birçok modelimiz bulunmaktadır.
Gergi Tavanın Faydaları
Işıklandırılması, süslemeleri, görsel gösterimleri sayesinde, sıradan sadece avizenin yer aldığı bir tavan yerine, göz zevkinize hitap eden estetik açıdan beğeni alan bir dekorasyona sahip oluyorsunuz. Tavanın yapılışında her bir köşenin çok iyi bir şekilde kapatılmış olması, gergi tavanın canlıları ve nemi bünyesinde barındırmasını engelliyor ve bu durum tavanın kolayca temizlenmesini sağlayıp rutubetin oluşmamasını da engelliyor. Özellikle titiz insanların gergi tavan sayesinde hayatı daha da kolaylaşıyor.
Gergi tavanda kullanılan malzemelerin hafif olması ise güvenlik açısından bir artı olup aynı zamanda da tercih edilebilirliğini arttırıyor. Gergi tavanı güvenli kılan bir diğer özellik ise yanmaz bir malzemeden oluşturulmasıdır. Gergi tavan sadece estetik açıdan değil aynı zamanda koruyucu olmasından dolayı da hayatımızda artısı olmaktadır. İşte bu özellik sayesinde tavandan çıkan yangınların önüne geçilmiş oluyor.
İstediğiniz Modelde Gergi Tavan Tasarımları
İstediğiniz şekilde ve görüntüde oluşturulabilme imkânını da sizlere sağlayabilmektedir. Gergi tavanını çıkarmak ve yeniden takmak kolay olduğu için istemediğiniz takdirde çıkartabilir veya farklı şekiller farklı görseller denemek istediğiniz de bunu kolayca yapabilirsiniz. Sürekli evde yaşıyorsanız ve tavanınızı beğenmiyor ya da kirli sinir bozucu bir durum varsa bunu gergi tavanla ortadan kaldırabilirsiniz. Ayrıca gergi tavan yapımı itibariyle çevre dostudur. Evin ısınma sistemine de destek sağlar. Temizlik yönünden kolay olduğu için de masrafsızdır.
Yaklaşık olarak 20-25 yıl rahatlıkla kullanabileceğiniz hiçbir bakım gerektirmeyen bir tavana sahip olursunuz. Bunun yanı sıra deprem bölgesinde yaşıyorsanız sarsıntı sırasında hiçbir şekilde çatlama kırılma söz konusu olmayacağından dolayı içiniz çok daha rahat olacaktır.
Gergi Tavanın Dezavantajlı Durumları
Gergi tavanlarının büyük faydalarının yanında küçük de olsa zararları da mevcuttur. Gergi tavanı malzemeleri konusunda daha ucuza kaçan işletmeler bulunmaktadır. Özellikle PVC konusunda ucuza kaçmak daha ön plandadır. Yine üretim sırasında PVC imalatı yapılırken bazı malzemelerin maliyetinden dolayı kullanılmaması nedeniyle UV ışınlarına uygun ideal bir üretim yapılmamış olur. Bu gergi tavanını yaptırdığınızda sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Yine gergi tavanı yapacak olan kişilerin bu tavan yapımında ikinci el bazı malzemeleri kullanmaları bakteri oluşumuna sebep olmaktadır ki bu da ikinci defa bir sağlık sorununa daha neden olur.
Özellikle sağlığınıza dikkat etmeniz gerekiyorsa veya hastane gibi sağlığa önem veren yerlerde gergi tavan çalışması yapılacaksa gergi tavan malzemelerini ve çalışacağınız insanları daha dikkatli seçmeniz gerekiyor çalışacağınız firmanın en az sizin kadar düşünceli ve bu konuda hassas olması gerekiyor. Bu konuyu önemsemez ve sıradan insanlarla çalışırsanız gergi tavan çökebilir ve ciddi sorunlara neden olabilir bu konuda sağlam firmalarla çalışmak istiyor ve gerçekten işine önem veren sizin hassas olduğunuz konulara hassasiyeti olarak benimseyen, ekibimizle çalışmalısınız. Hem Böylece sağlığınızı da riske atmamış olursunuz.
Gergi Tavanlarımız Nasıl Bir Malzemeden Oluşuyor?
Gergi tavan yapımında çok güçlü kumaşlarda kullanılmaktadır PVC filmi denilen malzeme sayesinde orijinal tabağın gibi pürüzsüz bir görünüme sahip olur bu PVC filmler polivinil klorürden yapılmıştır diğer bir ismi ile beyaz plastiktir polivinilin bu işlemde ki asıl amacı pürüzsüzleştirmektir.
Gergi tavan malzemesi yapısı itibariyle sağlam ve yırtılmaz, su ve nemden etkilenmeyen, boya istemeyen uzun yıllarca dayanabilen, oldukça esnek bir malzemeden oluşması sebebiyle de 100-150 kiloya kadar olan bir ağırlığı taşıyabilen bir üründür. Aynı zamanda ağırlıktan dolayı şeklinde bir değişme olmayan, esnek olması sebebiyle darbelere dayanıklı olan, renginde zamanla kaçma solma kaybolma silinme gibi bir problemi olmayan, garantili olan, herhangi bir nedenden ötürü sarsıntı yaşandığında fire vermeyen, bir malzeme özelliğindedir. İste gergi tavanlarımızın genel itibariyle çatlamayan yırtılmayan, sünmeyen, boya istemeyen, bir yapısı olmasından dolayı, rahatlıkla birçok yerde tercih edilebilmektedir. Örneğin:
Başta estetik bir yapı olması nedeniyle düğün salonlarında, kaliteli bir görüntü ortaya çıkardığı için konferans salonu dekorasyonlarında, kültür merkezlerinde, sinemalarda, hastanelerde, otellerin restoranlarında, odalarında, saunasında, hamamında, iç deklarasyonlarında, diğer restoranlarda, işyerlerinin toplantı salonlarında, mağazaların dekorunda, konutların tavanlarında, villaların tavanlarında, kullanılmaktadır.
Gergi Tavan Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gergi tavan yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi, çalışanların gergi tavan yapımı konusunda uzman ve ekipman olarak sağlıklı çalışabilecek insanlardan oluşturulmasıdır. Çünkü gergi tavan çalışmaları İskele kurulumu üzerinden de ilerlemekte olup sağlıklı insanların çalıştırılması gereken bir alandır. Bizim gibi bu konuda eğitim almış ve gerekli bilgiye sahip, doğru adımlarla ilerleyebilen, herkesin yeteneğini en güzel şekilde ortaya koyabildiği, bir ekiple çalışmanız en doğru karar olacaktır.
Gergi tavan konusunda diğer dikkat edilmesi gerekenler ise; Gergi tavanı kullanmadan önce kullanacak kişilerin bu konuda araştırma yapmalarını tavsiye ediliyoruz. Ne istediğinizi ortaya koyabilmek için tavanı bilmeli tanımalı bu konuda bilgi sahibi olmamız gerekir. Özellikle tavanın oluşturulması sırasında kullanılan malzemeleri parçanın bileşimlerini oluşturma şeklini ve faydasının zararını her yönüyle her şeyiyle araştırmalısınız. Gergi tavan hakkında bilgi sahibi olmanızı gergi tavana sahip olacağınız için istiyoruz. Gergi tavanı araştırın ki gergi tavan ile ilgili ne yapıp ne yapmanız gerektiğini siz de öğrenmiş olursunuz.
Gergi Tavanda Temizleme İşlemi
Özellikle de temizlik konusunda gergi tavanınızı temizlerken aşırı derecede sıcak su kullanmamanız gerekmektedir kullanacağınız deterjanlar varsa bu deterjanlar çok güçlü olmasın ve iyice suda çözülmüş olmasına da dikkat etmelisiniz. Tavanınızı temizlemeye kalkıştığınız sırada tavanda delik açmamalısınız kazara tavana zarar verirseniz kendiniz tamir etmeye çalışmamalısınız. Böyle bir şeyle karşılaştığınızda tavanınızı yapanlardan ya da ilgili kişilerden yardım almalısınız.
Gergi Tavanı Yapılmadan Önceki Aşamalar
Gergi tavan İnce zarif ama çok güçlü bir yapıdır. Ana malzemesi PVC’dir. Gerilerek montajı yapılan bir tür tavan kaplamasıdır. Tavana yakın olarak uygulanmaktadır. Montajı çok kısa sürede tamamlanabilen bir çalışmadır.
Öncelikle gergi tavanın yapılacağı mekâna gidip keşif yapılması gerekiyor. Mekân nasıl, tercih edilen gergi tavan bu mekâna uygun mu değil mi ya da etkisi ne olur. Siz bir gergi tavan modeli tercih etmiş olabilirsiniz. Ama mekâna uygunluğu konusunda onu uzman kişiler kontrol ederek size sonuçla ilgili gereken bilgiyi vereceklerdir. Örneğin AVM gibi mekânların kapalı yapısı sebebiyle basık olması burada alışverişi çileye dönüştürebiliyor. Bu mağazalarda şık bir tavan uygulamaları ile sorunlar aşılabiliyor.
Mekâna En Uygun Gergi Tavan Yapımı
Odanız küçük ve gergi tavan yaptıracaksınız odanıza uygun, odanızı daha fazla küçültmeyecek gergi tavan modelleri üzerinde sizi ekip arkadaşlarımız yönlendirmektedir. Bu durumun sağlıklı ilerleyebilmesi için ise en uygun insanlarla çalışmanız gerekir. Gergi tavan yapılırken de doğru yöntemle doğru malzemeleri kullanmalısınız.
Gergi tavanda en çok kullanılan malzemelerin başında ısı gelmektedir. Isıyla sekil verilerek gergi tavan modelleri oluşturulmaktadır. Gergi tavan yapısı itibariyle zaten oldukça ısıya dirençlidir 65 dereceye kadar sıcaklığa dayanabilmektedir.
Gergi tavanda ikinci olarak şekil verme esnasında alüminyum kullanımı yapılmaktadır. Gergi tavanın yapımında alüminyum malzemenin önemi büyüktür. Gergi tavan uygulanacak alana çerçeve seklinde özel ısıyla şekil verilen alüminyum kalıbı montajı yapılır. Bazı durumlarda gergi tavan yapılacak alanın boyanmış olması istenir. Çünkü daha iyi yapışır, daha sağlıklı ve uzun soluklu bir çalışma olur.
Gergi tavanın yapılacağı alanın köşeleri en iyi şekilde kapatılır. Burada amaç canlı olan bir şeyin ve tozun tavanın üstüne geçmesini engellemektir. Böylece gergi tavanın kalıbı ortaya çıkmış olur. Bu kaba taslakta asıl gergi tavanın oluşacağı kısım kalıbın havuzu yani ortada bırakılan boşluktur. Bu boşluğa havuz denmektedir.
Gergi Tavanın Yapım Aşamasında Kullanılan Malzemelerin Özellikleri
Gergi tavanın montajında profiller adı verilen özel olarak üretilmiş kalıplar kullanılmaktadır. Bu profiller öncelikle gergi tavanın yapılacağı alana monte edilir. Bu profiller hafif yapıdadır profilleri asıl taşıyan ise duvardır ya da gergi tavanın yapıldığı alandır. Profilleri ise duvar taşır diğer çalışmaları ise profiller taşır. Böylece zincirleme bir bağlantı sağlanarak tavanın temeli sağlama alınır. Ancak bu sayede bağımsız kendini net gösteren bir çalışma ortaya konulabilir. Profillerin içine ise ısı ile şekil verilen alüminyumlardan yerleştirilerek şeklin yani gergi tavanın planı çıkartılır. Daha sonra kaplama malzemesi ile kaplanır.
Gergi tavanın asıl kısmı yani gergi tavanın takılacağı kısım yapılırken en çok profilleri ayarlamaya dikkat edeceğiz. Profili yaparken tavanda oluşturduğumuz havuzun içine göre ve uzunluklarını tam olarak profillere uygulayarak bu profilleri ayarlamaya çalışacağız. Profillerin iç içe geçmiyor olması gerekiyor tam birbirlerini kesmeleri ve daha da uzamamaları gerekiyor.
Yani fazla değil uç uca gelecek şekilde ayarlanması gerekiyor. Bunun için hazırladığımız her profil uzunluğundan 1.8 cm civarında köşelerinden alacağız. Örneğin havuzun bir köşesi 100 santim ise bizim profilimizin uzunluğu 98’e 2 santim olması gerekiyor, yani tam olarak birbirlerine ulaşabilmeleri için, havuzun uzunluğunda değil, alt kısımları fazla kısımları alınmış bir şekilde ölçüye göre hazırlanması gerekiyor.
Sonra gergi tavan bezinin yırtılmaması adına bu profillerin köşeleri törpüleniyor törpüleme işlemi de tamamlandıktan sonra, havuzun içine yerleştirilerek bir ön izlemeden geçiriliyor. Ön izlemeden geçirilmesini amacı ise profilde bir sorun varsa montelenmeden bu sorunu fark etmek amacıyladır. Aksi takdirde profillerinizi montelendikten sonra profildeki hatayı fark edersiniz ki buda sabitlediğiniz profilleri tekrar sökmek zorunda kalırsınız, buda size büyük bir zaman kaybı yaşatır.
Öncesinde testinizi yaparsanız işinize kaldığınız yerden devam edersiniz. Bu işlemi de başarıyla gerçekleştirdikten sonra, profiller uç uca gelecek şekilde tavanda oluşturduğunuz havuzun içine montelenir. Montelenme işleminin sağlam olduğundan emin olduktan sonra ise sıra gergi tavan bezini yani o görseli oluşturan kısmını takmaya geliyor. Görsel kısmını yani asıl gergi tavanı yapılmaya başlanmış olur.
Bu sırada ısı kullanılır ısı ile genişletilir ve şekil verilir özellikle PVC, ısı ile şekil verilerek kaplama sağlanır daha sonra bu kaplama soğumaya bırakılır soğuduktan sonra ise diğer işlemler tamamlanır.
Gergi Tavanda Led Kullanımı
Eğer ki gergi tavanda LED kullanılacaksa arasındaki mesafe en az 10 cm olmalıdır. Tavsiye edeceğimiz yüksekliği ise 35 cm olmalıdır. 35 santimden yüksek olursa ışığın görüntü kalitesi düşmektedir. Ayrıca bu ölçülere uygun ledleriniz olmalı ledlerin aralığı 8 santim olmalıdır. Eğer ledleriniz kötü olursa bu uzunluklara ölçülere uyarak yapmanız size hiçbir şey kazandırmaz. Çünkü kötü kalitesiz ledlerle her zaman başarısız olursunuz. Bu yüzden kaliteli LED’ler kullanmaya özen gösterin ayrıca güvendiğiniz yapıştırıcılar vidalar kullanın. Eğer sağlam bir düzenek kurmadığınızı düşünüyorsanız sağlam olması için sık aralıklarla vida atmalısınız daha da sağlam olmadığını düşünüyorsanız silikon yapıştırıcılar kullanarak bir kat daha sağlamlaştırılmış olursunuz. Böylece içiniz çok daha rahat olacaktır.
Gergi Tavanda Folyo Kullanımı
Profilleri takacağımız monte edeceğimiz havuzun içine gelince profillerin altında kalacak şekilde folyo bandını çekiyoruz. Bandı çekmemizin amacı, ışık sızmasına ve böceğin girmesine engel olsun diyedir.
Profillerin yerine altına gelecek yerlere göre havuzun dört bir tarafına folyo bandı yapıştırdıktan sonra profillerin birleşim yerlerine köşelere de, havuzda oluşan ve ışık girebilecek boşluklarında koli bandı ile kapatıyoruz. Ayrıca büyük havuzlarda da profil ek yerleri oluşmaktadır, oralarda folyo bandı ile kapatılmalıdır. Daha sonra profili Monteleme işini hallediyoruz. Uca denk getirerek, profilleri ortalayarak montelemeyi bitiriyoruz. Monteleme işlemi bittikten sonra sıra gergi tavanı takmaya geliyor. Gergi tavanınız yuvarlak değilse dikdörtgen veya kare ise uçtan uca takıyoruz. Önce bir ucunu profile takarız, sonra diğer ucunu çaprazda olanı takarız ki böylece gergi tavanı daha kolay takabiliriz.
Gergi tavanı her bir köşesinden tutturarak devam takma işlemine devam ediyoruz. Tamamını tavanda bulunan profillerin içine yerleştirmeye başlıyoruz.
Gergi Tavanda Spatula Kullanımı
Gergi tavanı yerleştirme işlemini yaparken o işleme özel olarak ayarlanmış spatulaları vardır. İşte gergi tavanı profile takarken bu spatulaları kullanıyoruz. Gergi tavanı takma işlemine devam ederken sürekli olarak ısı tutuyoruz. Bu ısı sayesinde gergi tavanın görselini oluşturan kumaş biraz da genleşiyor ve kolay bir şekilde takılmasını sağlıyor. Bu ısı kaynağı ise genellikle sanayi fanı dediğimiz fanlardır.
Bu fanlar sayesinde gergi tavan istenilen yönde rahatlıkla esnetilebilmektedir. Gergi tavanı profile takma sırasında zorluk yaşıyorsanız fanı zorluk yaşadığınız kısma biraz daha yaklaştırarak yakından tutmanız gerekiyor. Dört köşeyi de profile sabitledikten sonra, şimdi sıra kenarlara geliyor. Yani orta kısımlara geliyor. Orta kısımları da profile geçirmeye başlıyoruz.
Gergi Tavanda Son Vuruşlar
Önce yarım yarım geçiriyoruz. Her bir orta kısımdan spatula ile birer kere geçiriyoruz ki gergi tavanın şekli ortaya çıksın. Daha sonra işleme devam ediyoruz ve kalan kısımları da profile geçiriyoruz. Bu sırada sürekli olarak yanımızdan fanımızı tutmaya devam ediyoruz ki gergi tavanımızı oluşturan bez bir anda soğuyup şeklini kaybetmesin diye. Daha sonra spatulamızı her bir kenardan dolandırıyoruz ki daha sabit, daha sağlam ve olsun gergi tavan istenilen şekle girsin ve tam istenilen bir şekilde takılmış olsun.
Ayrıca spatulayı kullanırken dikkat etmeniz gereken bir konu var. Başta spatulanın iç kısmı kullanacağımız tarafa değil bize doğru dönük olarak kullanılmalıdır. Daha sonra gergi tavanı profile takarken spatula ileriye doğru değil içe doğru atarak takmalısınız. Bu önemli bir durumdur. Çünkü içe doğru değil de ileriye doğru İterseniz sadece sıkıştırmış olursunuz ve böyle yaptığınızda gergi tavan daha çabuk kurtulabilir veya tam soğumaya bırakıldığı sırasında hızlıca kurtulabilir. Bu yüzden bunu engellemek amacıyla içeriye doğru takmanız gerekir.
Takma işlemini yaparken tavanın tam altında, takmak istediğiniz kısmın tam altında durmanız gerekiyor. Uzaktan kolum nasıl olsa yetişiyor diye bu işlemi uzaktan yapmayın. Böyle yaptığınızda gergi tavanda pürüzlü bir görüntüye neden olursunuz. Bütün işleminizi bitirdikten sonra fanı bir kez daha gergi tavan üzerinde tamamına ısı gelecek şekilde gezip kapatıyoruz. Böylece bütün işlem tamamlanmış bir şekilde gergi tavanı soğumaya bırakıyoruz ki kendisi soğusun daha pürüzsüz bir görüntü elde etsin diye.
Son Yorumlar